Default Header Image

scurt-istoric

Neurochirurgia în Republica Moldova are o evoluţie dificilă. Absenţa sa în cadrul clinic până la începutul anilor ‘50 şi inexistenţa unei Catedre de Neurochirurgie până nu demult a determinat ca primii specialişti din ţara noastră să se formeze în ultimele două decenii. Anterior neurochirurgii îşi făceau studiile de specialitate în Ucraina, Polonia, Rusia, Belarus.

Catedra de Neurochirurgie este una dintre cele mai tinere. Debutul bine cunoscut al Universităţii de medicină, din 1945, care ţine de evenimentul tragic din istoria omenirii – cel de-al Doilea Război Mondial, şi, respectiv, transferul colectivului profesoral al Universităţii de Medicină din Kislovodsk la Chişinău. Din acel moment, valorile medicale autentice, moştenite prin translocare, au asigurat apariţia Catedrei de Neurologie, fondată în 1946, şef catedră – profesorul B. I. Sharapov. Acesta a pus bazele neurochirurgiei.

În 1972 Catedra Neurologie este redenumită în catedra Neurologie – Neurochirurgie şi Genetică Medicală condusă de profesorul D. Gherman. Următoarea etapă este în 1995, când cursul Neurochirurgie a fost inclus în cadrul Facultăţii Rezidenţiat şi Secundariat Clinic, ceea ce a condiţionat apariţia ulterioară a Catedrei Neurochirurgie.

Ministerul Sănătăţii a luat decizia de instituire a catedrei în februarie 1999, iar activitatea academică şi clinică a început prin recrutarea primilor studenţi la 1 septembrie al aceluiaşi an. De atunci şi până în prezent catedra îşi are baza clinică în cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. La 25 noiembrie 1999 a avut loc inaugurarea festivă, la care au participat somităţi neurochirurgicale precum  – Rudiger Lorenz, (Frankfurt pe Main, Germania), Alexandru Constantinovici (Bucureşti), Daniel Rosenthal (Hamburg, Germania), Ioan Poeată (Iaşi).

La începutul anului 2000 a fost deschisă a doua bază clinică a Catedrei Neurochirurgie la Centrul ocrotirii sănătăţii mamei şi copilului cu 30 de paturi.

De la fondarea catedrei şi până în prezent şef al Catedrei Neurochirurgie este profesorul Gr. Zapuhlih, care conduce o echipă de neurochirurgi competenţi şi devotaţi profesiei.